26 lutego 2015

Jabłkowe Łabędzie... (jak zaskoczyć gości)

Lubicie urządzać przyjęcia ?
Pora zaskoczyć gości nietypowym poczęstunkiem !
 Na stołach często podaje się przekąski, jednak ich wygląd jest czasem niezbyt atrakcyjny. Zdarza się tak że ich pospolitość i zwyczajność jest mało zachęcająca do próbowania. Jednak jeśli pragniesz zaskoczyć gości niebanalnym poczęstunkiem warto pokusić się na mały, rzeźbiarski eksperyment.
Warto zwrócić uwagę na owoce, które często podawane są na zwykłych półmiskach.
Pora z tym skończyć - proponuję jabłko w nowym, pięknym wydaniu 
- czyli jak zrobić Łabędzie z jabłka.




Do zrobienia Łabędzi potrzebne będą:
- ładne jabłka ( można wykorzystać, czerwone, żółte, lub zielone)
- cytryna
- deska do krojenia
- ostry nóż
- dwa noże obiadowe



Jabłko myjemy, potem przecinamy je na pół.
Następnie na jednej z części robimy nacięcia z jednej i drugiej strony połówki. Wykorzystujemy do tego dwa płaskie noże, po to by nacięcia miały podobne grubości oraz by zabezpieczyś jabłko przed niepotrzebnym przecięciem. Nacięcia te wykonujemy w ten sposób, by na środku została nie naruszona część jabłka (będzie to miejsce na umieszczenie głowy łabędzia).



Następnie wycięte cząstki układamy tak by powstały skrzydła. Między nimi umieszczamy głowę łabędzia we wcześniej wyciętym miejscu. W miejsce oczu łabędzia umieszczamy  wyjęte pestki jabłka. Aby jabłko nie nabrało ciemnego koloru należy wszystkie części miąższu
skropić sokiem z cytryny.



Przygotowanie w ten sposób przekąski nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Może być to ciekawa forma zabawy i spędzenia wonych chwil.

Jeśli lubicie eksperymentować podczas przygotowywania posiłków
- koniecznie wypróbujcie ten pomysł... :)

                                      
       Lidka    









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz